Monday, April 2, 2012

Kaitan skipping dengan ketinggian.

Assalamualaikum dan hai.



Hey awop awops, penah dengar tak kalau main skipping banyak banyak boleh jadik pendek atau rendang tak berbuah atau rendah serendahnya? penah dengar?


haa. ni la tali skipping. sape yang gelap gambo sangat pasal pe tu tali skipping. ni aku tolong donlod gambo bagi ekau nengoknye ha. konfem penah main ni. masa skolah rendah dulu kan. ke ade yang pas lahir terus masok form1?


Haa. tu la. aku pon tak pernah. tapi ade la sorang tu duk kata kat aku, jangan skipping banyak banyak takot makin pendek. sape setuju ngan dia? korang setuju ngan aku. kan kan kan?



Ok back to da story. skipping by using tali skipping is a method of kuruskan badan. banyak da aku tengok orang kurus ngan cara tu. bukanla maknakata sekarang ni ko makan kepsi dinner plate, pastu selang 2jam sambung lak makan pizza, pastu selang sejam sambung lak makan mc'daddy, and then petang ni ko skipping 100x. takde maknenye nak kurus kalo camtu gayanya.



Ni aku wat perumpamaan la kan. ko makan nasi, tapi dalam kuantiti half dari yang bese ko makan. then malam ko makan biskut, tu pon sebelom jam 7. malam pas magrib, ko skipping around 300-400 kali. rasa rasa ade potential nak kurus tak? tu yang aku amalkan setakat ni. rasa rasa jadik tak? doa untuk aku eh.


Eh, pe point aku tadi?



Haa. pasal skipping. eh jap jap. korang tau tak ape tu skipping. bukan skip clas macam yang bese korang buat tu tau. ni lompat lompat pakai tali bagai. 



Ce pikir, makin kita lompat makin berkurang ke ketinggian kita? betol eh ade kaitan? ataupon secara saintifiknye, pembolehubah dimalarkan kat sini ialah orang yang skipping, iaitu aku. pembolehubah manipulasi lak, jumlah lompatan aku alias kekerapan aku berskipping. dan lastly pembolehubah bergerakbalas kat sini ialah ketinggian aku. ok sekarang gtau aku, pe hipotesis awal kat sini?



Orang tu selalu cakap kat aku. jangan skipping lompat lompat banyak sangat, nanti makin rendah. yes, aku memang rendah. tapi aku still takleh terima teori yang kata kalo skipping lompat banyak kali akan decreasekan akunye ketinggian. helo there, anybody can help me?



Plis plis plis, kamu jangan nakal. kupergi sebentar bukan untuk curang. oh oh plis plis plis. 


Alamak terpesong. sory sory.


Back to normal.


Ok sekarang ce citer, ade teori ke pasal ni? da 2malam da aku pikir pasal ni. help help help!





p/s: berusaha gigih untuk berskipping efficiently.:). nak kurus ni nak kurus.

9 comments:

..cik hana.. said...

cik hana pernah jugak berangan nak solid dgn skipping n then bleh bertahan seminggu je skipping pastu dah jadi sleeping...kehkeh

fiza said...

@..cik hana..

haha. cik hana xpela. xyah skipping xpe.da solid da tu..(mcmla penah jmpe.hee)

..cik hana.. said...

hahahaha..lemak berketul2 ni dik oii...solid kat jari kaki je kot...hahaha

AsH ShiKaNo said...

err... pernah dgr, kalao nk tinggi, skipping la.. theory kite trbalik lah..hew2

Sya Syazana said...

yeke skiping merendah kan kita? rase macam pelik pulakk. TAPI, bab kurus mang BETUL! ade sorang kawan Sya skipping tiap hari daripada seratus sehari sampai 2ribu sehari dia buat! Dia mang tekad la nak kurus. And, its paid off. SLIM terus sampai orang yang duk kutuk dia selama ni, minat dia .

fiza said...

@..cik hana..

haha. same la kite cik hana..



jom skipping jom.hee

fiza said...

@AsH ShiKaNo

oww ye ek. wah kalo betol teori tu. pakej ni. kurus+tinggi. yey!hee

fiza said...

@Sya Syazana

yeke sya???


waaaa. nk kurus jgk..


yes3, tekad ni. smoga sy pon bleh jadik mcm kwn sya tu..doa2kn tau.:D

perception28278™ said...

mampatan tulang membuatkan molekul2 tulang termampat..lantaran mengurangkan potensi untuk tinggi..hehe :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...