Sunday, August 14, 2011

Gelang getah.



Assalamualaikum. Ari ni aku rasa aku pelik cket. Bukan pelik camne, Cuma aku kan tak pernah updet blog petang-petang camni. Nak-nak time panas terik ni. Besenye aku pun tak terasa nak membazirkan kudrat dan tenaga yang ade untuk updet blog ni. Tapi hari ni lain pulak. Nak tau nape? Sebab ari ni aku ade tenaga lebih sikit. Datang dari mane tenaga tu aku rasa takyah la aku gtau. Kang kata aku tak malu lak.


Sebenarnya bukan aku rajin sangat pun nak updet. tapi tak tau la nape tiba-tiba tadi aku dapat ilham lak nak mengarang petang ni. bukan citer best sangat pun, tapi cukup la nak bagi blog ni nampak bernyawa cket. tak gitu?ecece. hehe
Ye, tau -tau. da panjang mengarang ni cket pun takde kaitan lagi ngan tajuk aku tu. intro ngan mukaddimah kat atas tu langsung takde sinonimnya ngan tajuk aku. tau da. jangankan sinonim, antonim pun tak tunjuk muka.


Oke-oke. korang tau tak gelang getah? ataupun mak aku panggil getah urat. ke korang ade name lain untuk bendaalah ni.

 

Haa, benda ni la. kalau korang nak tau, benda ni la paling aku anti. anti camne? aku langsung takley pegang getah ni. aku geli. terutamanya kalau getah ni duk dalam air. aku tengok aje pun da ase nak termuntah. maybe bagi sape-sape, macam watehel la kan. tapi siyes, aku geli. hanya orang-orang yang dekat ngan aku je tau kelemahan aku ni. even mypakcik aku pn aku ase dia still tak tau kelemahan aku yang satu ni.


Hey bukan senang tau orang nak gtau kelemahan diri sendiri. even aku rasa kalau Dato' Lee Chong Wei sendiri pun taknak Lin Dan tau kelemahan dia. nanti kang senang-senang lak si Lin Dan nak bantai hero malaysia tu kan. tapi tu la. memang orang-orang yang dekat ngan aku je tau pasal ni.


Bila sebut pasal gelang getah ni kan. aku ade satu citer. ni terjadi tym tu aku duk ostel sekolah harian dekat ngan umah aku. identiti sekolah tu terpaksa aku rahsiakan atas permintaan pemilik. waktu tu aku form 3. oleh sebab aku tergolong dalam golongan ceredik pandai jugak, aku kira diwajibkan la duk ostel. even jarak sekolah ngan umah aku tu tak sampai sejengkal. jalan pun tak sempat nak berpeluh.


Ciiternye camni. dalam dorm aku tu, ade lebeh kurang 15 orang students, termasuk akak-akak senior. malam tu 31mac. maksudnye soknye tu 1april. bila 1 april, sume tau la kan. april fool. oleh sebab aku ni agak baik, sopan santun, lemah lembut, dan sebagainya, aku bajet aku takkan kenala april fool ni. kirenye aku ingat dorang takkan sampai ati la nak membuat sesuatu di luar batasan kat aku. tapi tak kot.


Pagi 1 april, aku bangun macam bese. lebih kurg kul 530 pagi la. jalan mamai-mamai ke toilet, nak berebut mandi. siap-siap aku mandi, tiba-tiba aku terpandang ibu jari kaki aku. terkejut beruk maknyeh aku bila tengok ibu jari aku da bertukar wajah,jadi kaler biru. rupanya ibu jari aku tu diikat ngan gelang getah tu. kalau ikot pengetahuan sains aku, darah aku tak dapat ngalir sampai ibu jari. tu yang ibu jari aku jadi kaler pelik tu. masa tu aku tak tau nak buat ape, aku nanges. haha. mujo ade kawan aku kat situ, dia tolong buang gelang getah tu. 


Lucu kan. tu la peristiwa paling aku takleh lupa. petang tu jugak, akak senior datang jumpa aku mintak maaf bagai. hahaha


Aku yakin punye, tiap orang mesti ade kelemahan masing-masing. cuma maybe takde la sepelik aku. kalau macam aku ni, aku rasa hareemmm nak bukak kedai jual nasi lemak. kang silap-silap hari bulan aku ikat nasi lemak tu guna tali rafia jerut tu. kah kah kah


p/s: Tak baik gelakkan orang. ade je kawan aku kelemahan dia takleh kalau tak bukak fesbuk 1hari. haha. lagi teruk tu.

16 comments:

AnaAnis.MUsliMah said...

XD!! pelik bin ajaib nee..nice sharing..baru tahu da juga pemasalahan gini..takut getah..harap boleh atasi one day..sebab klu kmu Dormate sya hari2x sya tabur getah atas katil kamu..XD!! sampai kmu ta takut langsung..haha..ikhtiar2x...

Intan Liyana said...

aku taw!aku taw!heheheh~

fiza said...

intan!!haha. ko pn taw eh?hehehe.

anaanis..haha.altrntif tu xjadi kot..sbb dulu pn ade member nak wat cmtu..pastu sumpah xtdo ats katil da.haha

perception28278™ said...

nanti main tarik2 getah dpn dia

fiza said...

eleh..xkisah..hehe

Anonymous said...

aku ingat aku sorang jea kat dunia nie ada penyakit GELI GETAH! haha. rupanya ada jugak manusia lain mcm aku nie ;p

Anonymous said...

aku pun sama adakah ia salah satu jenis fobia.tapi bukan aku takut.just geli.tak boleh lansung

fiza said...

Yes2..ade geng.haha.high fve skali..
Tp syg anon,kalo x bleh bknalan.haha

Anonymous said...

hmmm...jmpa geng kt sini...nmpknye sama la kite...ramai y pelik bl tau sy geli getah..lg la diorg nk kacau...tp Tuhan je tau...huhuu

einazjamil said...

Salam.. Saya pon takleh tengok gelang getah ni,, and tak pernah pon maen getah sejak kecik.. kalau orang tu jual makanan bungkus and ikat ngan getah, memang xbukak makanan tu.. haha

fiza said...

@einazjamil

btol2..trpaksa mtk tlg sape2 je yg ade tym tu.haha

Anonymous said...

saya geli getah jgk...wuuuuu

Anonymous said...

Hai...tjumpa post geng geli getah ni..rupanya ramai gk yg geli gelang getah..dama la kite...haha...

Unknown said...

Ya allah, sama

Unknown said...

Ya allah, sama

lily mashumarcello said...

Sama 😂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...