Sunday, August 12, 2012

Episod Bbraun 3: Segan lagi.


Assalamualaikum and hai.




Sejak semalam aku duk klik klik dashboard blogger ni, then kua untrusted connection. hoho. waddee..semalam punya idea nak updet entry da hilang sekali dengan tido aku yang lama pagi ni. tapi still ade rasa nak updet, sebabnya aku sronok tengok great chapter aku betambah. haha. ko ado?


Seingat aku, alkisah semalam tu aku nak update pasal bbraun punya citer. memang tau ade certain certain orang rimas ngan citer ni. tapi ade aku kisah? rimas tak rimas ko da pon baca entry aku weh. sedar la.


Ok. ni alkisah hari pertama aku di bbraun r&d department. nak kata eksaited tu, bole tahan la. tapi takde la 6pagi aku da trtonjol kat depan gate tu. aku sampai around 745 camtu. then kami disambut oleh jesi, r&d admin. then she adjusted kitorang punya pc and meja. aku dapat kunci laci. alhamdulillah, team aku datang tolong set up aku punya pc tu. dorang willing to help, even aku malay. and yes, dalam team aku tu, aku sorang je pempuan malay. ade sorang laki malay, around awal 30an la. ade 2chinese laki, sorang amoi and sorang lagi chinese laki merangkap manager, called as sunny. pergh, mula mula aku dengar name sunny tu kan, pe yang aku pikir, die mesti ceria secerianya. and yes, that is a truth. haha


So, hari first takde ape sangat aku buat. eng hin banyak datang kat meja aku, introduce kat aku product product bbraun. so far so good la. eng hin sorang yang bole bergurau and siyesly quite funny. dia yang paling banyak bercakap ngan aku hari tu. sebab sunny on leave hari tu, so aku tak tau nak buat ape. laki chinese yang duk kat sebelah meja aku tu name dia kooi sim. and yang kelakanye, dia sorang yang agak pemalu, even dia gtau aku name dia, aku tak ingat. haha. terok tol perangai aku kan. then, meja kat belakang aku tu name dia hwa loon, sebelah dia amoi tu name ai mei. eng hin duk sebelah sane, dekat ngan kooi sim. nampak tak gambaran meja meja kami tu? nampak? nampak? haa, tak nampak? pikir sendiri la. malas aku nak explen.


Then kami juga diperkenalkan ngan lotus note application. lotus note ni banyak function jugak la. ade emel, ade buletin board. and i think most of the companies pakai lotus note ni la. senang mudah dan cepat. eceh, pomot lak. hahaa


Kami jugak dibawak jalan jalan keliling department. masok lab, tengok tengok pantry. and paling penting,dorang bawak kami tengok toilet. uish penting toilet tu. kang nak buang mane kalo tak tau tempat? betol tak?


So aktiviti first day and first week kat r&d, kitorang banyak dibawa berjalan sume. kenal kenal ngn employee situ. best la. dorang ramah. banyak cakap. most of them la. tak sume jugak. 


And ape yang paling aku nampak kat bbraun kan, especially r&d department la, most of them are chinese. ramai giler dowh. melayu bape kerat je. motip? ntah aku tak tau.


Panjangnya entry sampai sapu lantai. so bye.





p/s: 2minggu aku kat bbraun, so far so good. alhamduliiah, aku still cuba nak adapt ngan environment sini. and aku rasa, aku almost ke arah tu. insyaAllah.:)




2 comments:

Noorul Chan said...

tumpang tya ada x orang dari germany ? dah lama saya mencari dia =(
bantu saya

Noorul Chan said...

tumpang tya ada x orang dari germany ? dah lama saya mencari dia =(
bantu saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...