Monday, September 5, 2011

Pukau.

Hai. assalamualaikum.


Korang pernah tak kena pukau? means dat, korang tak sedar tym korang kena buat sumthing. tapi kalau korang ngigau bangun makan ayam goreng tu, bukan pukau tu. tu da lapo bebenau tu. pukau ni maknakata korang buat sumthing tu, tanpa sedar. da la camtu, korang buat benda tu untuk sesorang yang korang tak kenal. ke tak paham?hehe.


Camni. aku bagi contoh oke. katakan korang ngah makan-makan, makan sorang la konon. pastu tibe-tibe korang rasa bahu korang kene tepuk. pastu da camtu, korang sedar few minutes pastu. and tym tu, duit dalam wallet da ilang sume. paham? haha. maaf deh, ngarut plak asenye contoh aku.hehe.


Gini, sebenarnya aku ade citer pasal pukau ni. so aku terasa nak share ngan korang. citer ni betol-betol jadi tau. and even citer ni da lame terjadi, tapi aku baru tau. rasanya da lebih kurang 2taun da. dan ni terjadi sendiri kat sesorang yang aku sangat-sangat kenal. sory sangat, tapi aku terpaksa rasiakan identiti beliau, ni atas permintaan beliau sendiri. yela. perkara camni kalau bleh taknak la ingat kan. rasa sedih dan kesal tu xyah cakapla.


Citernye camni. time tu munah(bukan nama sebenar) ngah jalan-jalan kat bandar. tiba-tiba tym ngah jalan tu, munah rasa bahunya ditepuk. dia berpaling. tengok-tengok ade sorang mamat indon. camni la lebey kurang dialog dia.


munah: eh. ye ade pe?
si indon mongok: bisa ngak nunjukkin jalan ke pos ofis?
munah: oww. post ofis jauh dari sini.
si indon mongok: plis. aku baru kena nombor toto.



Si indon mongok tu siap tunjuk lagi tiket tu. knon-konon dia betol-betol menang la. munah(bukan nama sebenar) ni plak. yela kan, da kene pukau tu, ikot jela nak tunjuk post ofis kononnya. tapi da qada' dan qadar Allah tetap kan, tym tu la si indon mongok tu jalankan taktik dia. ntah la camne, pe je yang dia mintak, munah bagi. munah(bukan nama sebenar) bagi rantai dan gelang yang dia pakai tu. kebetulan lak dalam purse ade rm500, skali ngan 500 tu si indon mongok tu sapu.






Dalam 15 minit pastu, da abes sume barang kena sapu, munah(bukan nama sebenar) tersedar. ya Allah. mengucap panjang dia. semuanya terjadi dalam sekelip mata. 


Kalau ikotkan hati, aku nak je menyumpah seranah si indon mongok tu. tapi aku tau, kalau aku cakap camtu, aku pun mongok macam si indon tu. tapi seriyes, aku rasa simpati sangat kat munah(bukan nama sebenar). dia bukan orang lain, dekat sangat ngan aku. tapi aku redha benda ni jadi takde sape boleh halang. cuma aku doakan si indon mongok tu akan dapat balasan atas perbuatan dia tu. sumpah, aku tak redha dengan pe yang dia da buat.


Pape pun, aku nak nasihatkan la jugak kat kawan-kawan kat luar sana. to gurls espcially, jaga diri baik-baik tau. kuar jangan sorang-sorang. jangan jalan kat tempat sunyi. nasihat ni untuk aku jugak. kita sama-sama amek pengajaran atas ape yang aku citer ni. sume ni betol-betol tau.



p/s: to abang-abang, jaga adek pempuan, akak and mak baik-baik tau. macam-macam da bleh jadik sekarang.

2 comments:

Lea IsNaw! said...

bahaya pukau memukau ni
harap2 x kena

fiza said...

tu la kan..kte yg pmpuan ni la yg kne jge2 lebih cket..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...